Introductie van Anderson Valley, Californië’s Hidden Hillside Great thing about Pinot Noir

Anderson Valley, verscholen tussen de ruige bergkammen en sequoia’s van Mendocino County, heeft een welverdiende reputatie op het gebied van wijnkwaliteit dankzij baanbrekende wijnmakerijen zoals Navarro Vineyards & Vineyard, Husch Vineyards & Vineyard, Handley Cellars en Roederer Property.

Deze 15 mijl lange vallei en de omliggende heuvels, slechts 2,5 uur ten noorden van San Francisco, zijn zowel een paradijs voor het verbouwen van wijndruiven als een rustige, tegencultuurgemeenschap om in te wonen. De geschiktheid voor het koele klimaat van de vallei voor Pinot Noir en Chardonnay heeft het ook onweerstaanbaar gemaakt voor wijnbedrijven die elders zijn gevestigd en die hier druiven, wijngaarden en wijnmakerijen hebben gekocht. In tegenstelling tot hen is er echter een nieuwe generatie kleinschalige wijnmakers van topkwaliteit die Anderson Valley naar huis noemen terwijl ze hun eigen elegante stijlen van Pinot Noir nastreven.

Pennyroyal Farm Sarah Cahn Bennett, mede-eigenaar en algemeen directeur

Dat kaas en wijn mooi samengaan op tafel is algemeen bekend. Nu bewijst Pennyroyal Farm dat ze even goed paren op de boerderij. Dit landgoed van 100 hectare in Boonville is de enige commerciële kaasmaker op een boerderij in Mendocino County, en het verbouwt ook druiven om prachtig uitgebalanceerde landgoedwijnen te maken.

De relatie is synergetisch, zegt Sarah Cahn Bennett. Ze beheert de boerderij voor haar familie, die ook de bekende Navarro-wijngaarden in het nabijgelegen Philo bezit. In de winter “maait” een kudde van voornamelijk Child Doll Southdown-schapen de bodembedekkers terwijl ze de wijngaardgrond verrijken met hun mest. Gescheiden kuddes melkgeiten en melkschapen produceren melk voor de boerenkazen. De vloeibare wei van het kaasbereidingsproces wordt toegevoegd aan composthopen en vervolgens uitgespreid onder de wijnstokken als het klaar is.

Het idee van Cahn Bennett was om dit vorige weiland in te nemen en er voor zover mogelijk een gesloten-lus-ecosysteem van te maken. Zij en Herd Supervisor en Cheesemaker Erika McKenzie-Chapter vergroten de biodiversiteit en koolstofvastlegging van de boerderij, terwijl ze bezoekers ook uitnodigen om te ontspannen en te genieten van geiten- en schapenkazen, gemaakt van de melk van hun eigen kuddes, gecombineerd met Pennyroyal-wijnen in een schilderachtige, rustige sfeer .

“Met regeneratieve landbouw kun je het letterlijk zien: onze velden werden gewoon dit levende wezen en de wijnen veranderden volledig toen we die organische stof weer in het veld begonnen toe te voegen”, zegt Cahn Bennett.

Sinds 2012 produceert Pennyroyal een landgoed van topkwaliteit Pinot Noir, waaronder twee uitstekende aanduidingen voor wijngaardblokken: het overheerlijke, pittige Eye of the Needle en het complexe, hartige Jean Sheep.

“Voor mij zit er altijd een licht kruidig ​​ingredient in onze wijnen”, zegt Cahn Bennett. “Of het nu tomatenrank, munt, marihuana of pennyroyal is.”

Pennyroyal in kleine letters is een inheems bloeiend kruid dat ruikt naar groene munt met een vleugje basilicum dat tussen de bodembedekkers wordt geplant. Cahn Bennett zegt dat het goed gedijt in deze traditionele vallei waar schapen worden gehouden, vooral omdat schapen de smaak niet lekker vinden. Vandaar zijn perverse geschiktheid als naam voor de boerderij.

Anderson Valley Lula Cellars
Van hyperlinks; Wijnmaker Matt Parish en Ken Avery, eigenaar van Lula Cellars/ Foto door Gabriela Hasbun

Lula Cellars Ken Avery, eigenaar Matt Parish, wijnmaker

Lula Cellars voerde in 2017 een reset uit waardoor het een increase kreeg in de high van de in Anderson Valley gevestigde Pinot Noir-producenten. Medeoprichter Ken Avery (rechtsboven) bracht de in Nieuw-Zeeland geboren Matt Parish (linksboven) binnen als wijnmaker, investeerde in nieuwe Franse vaten in plaats van inzetstukken en verhuisde naar een nieuwe kelder. Wijnen van de 15 hectare grote Lula-wijngaard in de buurt van Philo in het koelere “Deep Finish” van Anderson Valley – en van andere bijzondere eigenschappen – begonnen onmiddellijk meer concentratie te vertonen, maar met een goede balans, en gingen zelden hoger dan 14% alc.

Hoewel hij lichter van physique en eikenhout is dan veel hoog gewaardeerde Pinots, mikt Lula niet op een magere, knapperige stijl. “Ons doel is om geweldige Pinot Noir te maken en de breedte van Anderson Valley en Mendocino County te bewijzen”, zegt Avery. “En om wijnen te maken die geen eten nodig hebben.”

Parish, een ervaren marketing consultant die zijn eigen merknaam verkoopt by way of Bare Wines, is de uitdaging aangegaan. Alle zes de Pinots van 2019 zijn uitstekend, en de twee die Wijnliefhebber hoogst gewaardeerd, Lula Winery en Rescue Block, komen van het landgoed en bieden prachtig zwart fruit, subtiele kruiden en een gezond vleugje tannine.

Een vorige eigenaar plantte de eerste wijnstokken op het terrein op een heuvel in 2010, maar in 2012, toen Avery en medeoprichter Jeff Hansen het terrein kochten, waren die wijnstokken overwoekerd en verlaten. Ze brachten ze weer tot leven als het reddingsblok, terwijl ze vanaf 2013 meer wijnstokken plantten.

Lula produceert ook uitstekende Pinot Noirs met één wijngaard, de naar aardbeien geurende Costa Winery en de Peterson Winery met rozemarijnaccenten, van twee telers in de wijk Comptche in Mendocino. De line-up wordt gecompleteerd door een complexe en verleidelijke Anderson Valley-blend en een Founder’s Cuvée-blend die de in 2018 overleden Hansen herdenkt.

De reset die vijf jaar geleden begon, gaat door. Lokale wijnbouwgoeroe Norman Kobler heeft nu de leiding over de wijngaarden van Lula. De kleine wijnmakerij aan Guntly Highway heeft een nieuw proeverijpaviljoen met tenten en een geweldig uitzicht. En Parish bereidt nieuwe witte wijnen, waaronder Gewürztraminer en Chardonnay, evenals niet-Pinot Noir-rode wijnen.

DuPuis Wines Wells Guthrie, vigneron

Een van de meest veelbelovende nieuwe, kleine wijnmakerijen in Anderson Valley is eigendom van en wordt geëxploiteerd door een man die de regio al goed kende. Wells Guthrie was medeoprichter van Copain Wines in 1999 om zich grotendeels te concentreren op Pinot Noir uit Anderson Valley. Hij werd invloedrijk in de stilistische overgang naar de minder rijpe, elegante Pinot Noir in Californië.

Copain ging snel van de opstartmodus naar de uitbreidingsmodus, maar dwong hem meer verkoper dan wijnmaker te zijn, voordat hij uiteindelijk Copain in 2016 aan Jackson Household Wines verkocht.

Opgelucht om van de financiële druk af te zijn, richtte Guthrie in 2018 DuPuis Wines op op een afgelegen landgoed van 40 hectare in de heuvels met uitzicht op Anderson Valley, compleet met een wijngaard van zeven hectare en een schuur die is omgebouwd tot een wijnmakerij met gezinswoningen aan de tweede verdieping. Guthrie’s focus kwam al snel terug op een uitgebalanceerde Pinot Noir met matige alcohol en ingetogen gebruik van nieuw eikenhout. De drie DuPuis 2019 wijngaard-designated wijnen zijn allemaal opvallende, culminerend in de subtiele maar gestructureerde cool-site Wendling Winery-expressie.

Phillips Hill Estates Toby Hill, eigenaar en wijnmaker

Toby Hill gebruikt een palet vol unieke wijngaarden om de schitterende reeks Pinot Noirs te schilderen die Phillips Hill in de avant-garde van Anderson Valley-wijnhuizen hebben geplaatst. De vergelijking is ook niet zo moeilijk, aangezien hij een kunstenaar was voordat hij wijnmaker werd en de abstracte afbeeldingen voor elk etiket tekent.

Sinds 2002 zijn de druivenbronnen van Hill’s de Oppenlander in het Comptche-district, Valenti op de Mendocino Ridge en, meer recentelijk, de Day Ranch, waar ook de proefruimte van Phillips Hill is gevestigd.

Zijn minimalistische benadering komt goed tot uiting in L’Air de Mer 2019, een ingewikkelde combine die tonen van laurierblaadjes en rode kersen oproept, samen met een ingetogen textuur. “Voor mij is de uitdaging om alle subtiliteiten te krijgen die Pinot Noir biedt, en je verliest die subtiliteiten met overrijpheid”, zegt hij.

Wentworth Winery Mark X. Wentworth, eigenaar en wijnmaker

Mark X. Wentworth was een vastgoedondernemer in New Jersey voordat hij halsoverkop verliefd werd op Anderson Valley-wijn en een chef-kok uit Anderson Valley, die werkte in het beste restaurant van het gebied, het Boonville Resort and Restaurant. “Mijn maag leidde me naar mijn hart”, zegt hij.

Nu getrouwd met de banketbakker, Katie Wentworth, wonen zij en hun twee kinderen op het landgoed met een wijngaard aan Greenwood Highway.

Wentworth maakt nauwkeurig uitgebalanceerde Pinot Noir vol kersen van de zeven hectare grote wijngaard en van zijn tweede eigendom, de Nash Mill Winery van vier hectare, plus een mix van Anderson Valley. Met buurman Jason Drew als mentor voor het maken van wijn, heeft Wentworth sinds de debuutjaargang van 2018 constant uitstekende Pinots geproduceerd.

Anderson Valley Thomas T Hill
Thomas T. Thomas bij zijn wijngaard in Anderson Valley / Foto door Gabriela Hasbun

Thomas T. Thomas Wijngaard Thomas T. Thomas, eigenaar

Tijdens een reis naar Bourgondië in 1999 maakte Thomas T. Thomas een rondleiding door de ondergrondse kelders van Maison Joseph Drouhin onder leiding van Veronique Drouhin. Het hoogtepunt van de tour was voor hem het proeven van Chambolle-Musigny, een Pinot Noir uit de Côtes de Nuits.

“Het was alsof je vloeibare bloemen dronk”, zegt Thomas, die destijds een bachelordiploma in muziek en een grasp in financiën had, maar geen carrière in wijn. “Het was de mooiste wijn die ik ooit had geproefd. Ik herinner me dat ik dacht: ‘Ik wil dit doen; dit is het coolste wat ik ooit heb gezien.’”

Dus Thomas, toen penningmeester van biotechbedrijf Genentech, begon aan een pad om Pinot Noir-druiven te verbouwen in Anderson Valley en er wijn van te maken. Hij kocht in 2001 37 hectare op een heuveltop in de buurt van Philo, plantte in 2008 drie hectare en werd in 2017 een commerciële wijnmaker met de hulp van Randy Schock in het nabijgelegen Handley Cellars.

Al snel volgde een uitstekende eerste Reserve Pinot Noir 2017 en daarna nog betere 2018- en 2019-expressies, die prachtige fruitsmaken laten zien, ondersteund door een geweldige structuur en balans.

Zijn jaarlijkse productie van 500 kisten uit zijn nauwgezette heuvelblokken wordt gebotteld als Property Grown, Buster’s Hill, Reserve en T. Hij gebruikt tot 30% hele clusters in de fermentoren na een driedaagse koudeweek, veroudert de Pinots in 30% tot 40% nieuwe, strakke Franse vaten voor maximaal 17 maanden, en laat ze nu nog 18 maanden op fles rijpen voordat ze worden vrijgegeven.

De wijnen van Thomas typeren de nieuwe generatie van wat lichtere, lasergerichte wijnen die in het midden van 13% voor alcoholgehalte landen (vergeleken met commerciële Californische merken die 15% kunnen overschrijden) en die helderder zijn dan puur rijk van smaak. Hij zegt dat het een fijne lijn is om te lopen. “Ik hou van een wijn die ik alleen kan drinken, maar niet zo rijp dat hij het eten overweldigt.

Anderson Valley Drew Family
Jason en Molly Drew van Drew Household Cellars in Anderson Valley / Foto door Gabriela Hasbun

Drew Household Cellars Jason Drew, eigenaar en wijnmaker

Molly Drew, eigenaar en CFO Jason Drew was geen nieuwkomer in het wijnmaken in 2004 toen hij en zijn vrouw Molly een oude appelboomgaard kochten op 1.250 voet hoogte in de Mendocino Ridge-appellatie. Hij had wijnbouw en oenologie gestudeerd, had afstudeerwerk gedaan aan de Universiteit van Adelaide en werkte onder een aantal ervaren wijnmakers, waaronder Brian Babcock in Santa Ynez Valley en Cathy Corison in Napa Valley.

Corison, een meester van verfijnde, genuanceerde Napa Cabernet Sauvignon, inspireerde Drew om Pinot Noir en Syrah te maken zoals hij dat vandaag de dag doet. “Voor Cathy ging het om elegantie, balans en terughoudendheid”, zegt hij. “Dat was vormend voor mij over de stijl van wijn die ik wilde maken.”

Die stijl loopt duidelijk door Drew’s line-up van op landgoed geteelde, single-wijngaard en appellation-aangewezen Pinot Noirs. Ze delen een gevoel van concentratie en zuiverheid, oordeelkundig gekruid met Frans eiken, maar internet genoeg physique en rijpheid inhouden om een ​​smakelijke spanning en verouderingsvermogen te creëren. De Property Area Choices, Property Mid Slope en Valenti Ranch-wijnen behoren routinematig tot de topwijnen die door een wijnmakerij worden geproduceerd van de druiven uit de regio.

Drew plantte acht hectare wijnstokken op het landgoed en bouwde een kleine wijnmakerij en een huis. Het is een glooiend landgoed op een heuvelrug met uitzicht op de Stille Oceaan, vijf kilometer verderop, met grindgrond en een koel microklimaat dat voor hem van cruciaal belang is.

“Ik heb altijd gedacht dat het klimaat de drijfveer is voor Pinot Noir”, zegt hij. “Niet zozeer de bodem, al wordt er altijd veel over bodem gesproken.”

Drew’s benadering van wijnmaken begint met “echt anaal zijn over de plukdag”. De druiven worden geoogst wanneer ze rijp genoeg zijn voor ongeveer 13% alcohol en ondergaan een koelperiode van één tot drie dagen voordat ze worden verwerkt tot verschillende porties van hele trossen voor een driedaagse koudeweek. Inheemse gistfermentatie volgt, met minimale punchdowns, voor 18 maanden vatrijping voor op het landgoed geteelde druiven.

“Er gebeurt iets als je van 11 maanden naar 18 maanden gaat, wat complexiteit toevoegt, zelfs umami”, zegt hij. Het is slechts een van de particulars die hij zich in zijn lange carrière eigen heeft gemaakt. “Er zijn zoveel dingen bij het maken van wijn waarbij precisie echt de moeite loont.”

Dit artikel verscheen oorspronkelijk in het juni/juli 2022 nummer van Wijnliefhebber tijdschrift. Klik hier om je vandaag nog te abonneren!

Leave a Comment

A note to our visitors

This website has updated its privacy policy in compliance with changes to European Union data protection law, for all members globally. We’ve also updated our Privacy Policy to give you more information about your rights and responsibilities with respect to your privacy and personal information. Please read this to review the updates about which cookies we use and what information we collect on our site. By continuing to use this site, you are agreeing to our updated privacy policy.